usjweb-1000x600_1585397951583ffd6d1043c

謝安琪撰文 解刑活著藍夢南500年之謎

無綫劇《殭》繼續熱播中,日前去到另一高潮,講述刑活著(鄭嘉穎飾)同藍夢瑤(陳凱琳飾)原來係有宿世姻緣,四百年前曾經相愛過,今世再續前緣!雖然劇情愈來愈緊張,不過其實有唔少觀眾都劇中角色都十分好奇,例如刑活著同藍夢南呢幾百年來到底做過啲咩?

見大家討論得興致勃勃(好似係),所以女主角謝安琪(Kay)最近就喺IG出咗篇長文,講解好多劇集中未能交代的背景,睇完即時令人恍然大悟!真係好有心!

身份篇

阿Kay話刑活著同藍夢南都係於500年前失去人類身份,不過經命運巧安排下,兩人500年來都冇遇過對方。活著好清楚自己點變成不死人,同時知道自己有殺滅殭屍的任務;反之夢南對自己點變成殭屍一無所知,對自己由出生到29歲(劇中的Kay得29歲!唔怪得咁可愛)的記憶完全空白。由於佢生性善良所以抗拒吸人血,每當血癮發作,她會刻意挑選人類眼中死有餘辜的惡魔(如殺人犯、採花賊等)的血先吸。

藍夢南一直都係痛苦、孤單地生活,直至遇上藍黃紫紅(羅蘭飾)先首次感受到人間溫暖,其後仲以對方孫女呢個身份繼續生活。

想隨時收看娛樂八卦新聞、獨家明星直播、火辣女星圖集?
立即LIKE 東方新地 Facebook Page 🙂